torsdag 5 juli 2007

Syrianer, Assyrier och Araber?

Jag har så svårt med alla begrepp. Är det någon som kan hjälpa mig räta ut frågetecknen?

Syrianer som är kristna blir jättearga om de blir kallade araber, det vet jag. I syrien finns det mest arabisktalande muslimer. Jag tror att Syrianerna som blir arga för att bli kallade araber egentligen är turkar men från ett område där turkarna kallar sig Syrianer. Och syrian är bara en förkortning på assyrier då det gamla syrien som var väldigt stort hette assyria. Men i det stora Syrien ingick ju Libanon, Israel och Jordanien bl.a., är de som kommer därifrån också syrianer?

Har syrian något med religion att göra?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Assyrien va ett forntida rike i främre Asien.Syrien är en republik nu i västra Asien,huvudstad Damaskus.Assyrier är nu mera en vanlig benämning på kristna med nyarameiska som modersmål.

Anonym sa...

By the way,Asturien va kungarike på medeltiden.

Eva sa...

Jaha, nu förstår jag mycket bättre....eller inte alls förresten.

Anonym sa...

Assyrier är en semitisk grupp som härstammar från Akkadierna som i sin tur utvandrade från den arabiska halvön cirka 3000 före vår tidräkning.

Assyrierna har med tiden förenats med andra semitiska grupper och blivit araber.

De som är assyrier idag väljer att inte kalla sig araber eftersom dessa identifierar araber med religionen islam. Men i själva verket är dagens araber i Irak igentligen assyrier. Och assyrier är igentligen araber då de har sin bakgrund i arabiska halvön innan akkadierna utvandrade och byggde sin civilisation i flodstaten Irak.

Syrianer är däremot något helt annat har sitt område i norra Syrien och söda Turkiet.

Syrier är medborgare i staten Syrien. 80 % av Syriens befolkning är araber.